CAR T-celtherapie

Banner home 1025 x 391.png
Banner home 1025 x 391.png

Nieuwe mogelijkheden in de strijd tegen een aantal van de meest moeilijk te behandelen kankersoorten door nieuwe celtherapieën die gebruik maken van eigen immuuncellen. Bij Bristol Myers Squibb richten we ons op de ontwikkeling en het beschikbaar maken van autologe Chimerische Antigeenreceptor (CAR) T-celtherapie voor deze vormen van kanker. We zetten ons in om u en de patiënt zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens het volledige CAR T-celtherapie traject.1

Wat is CAR T?

CAR T-celtherapie is een vorm van immuuntherapie waarbij de cellen van de patiënt worden gebruikt om de tumor aan te vallen. Het versterkt de eigen T-cellen van de patiënt om eiwitten (tumorgeassocieerde antigenen) - die ook op gezonde cellen voorkomen - op het oppervlak van kankercellen te herkennen en zich daar aan te binden en de cellen te doden. CAR T-celtherapie wordt specifiek gemaakt voor elke individuele patiënt met behulp van zijn of haar eigen T-cellen. Na een eenmalige behandeling kunnen de CAR T-cellen zich in het lichaam van de patiënt blijven vermenigvuldigen en tumorcellen met een specifiek eiwit doden.2,3

Hoe worden CAR T–cellen gemaakt?2-4

CAR T-celtherapie wordt gemaakt met individuele T-cellen van de patiënt. De therapie wordt dus per individu op maat gemaakt.

Illustratie_CAR_T_cellen-removebg-preview-02.png

De wetenschap achter
CAR T-celtherapie

 

Bekijk hieronder meer informatie over de wetenschap achter CAR T-celtherapie en het lopende onderzoek bij Bristol Myers Squibb.

Video CAR T celtherapie 1.png

Bekijk hoe CAR T-celtherapie het immuunsysteem gebruikt om kanker te bestrijden.

Bekijk video
Video CAR T celtherapie 2.png

Meer informatie over de rol van Bristol Myers Squibb in de toekomst van CAR T-celtherapie

Bekijk video

 

 

Het CAR T-cel behandeltraject

 

 

 

 

Het behandeltraject met CAR T-celtherapie is een ingewikkeld proces waarbij meerdere partijen betrokken zijn. In Nederland speelt de tumorboard een belangrijke rol. Dit is een groep specialisten die samen beslissen of een patiënt geschikt is voor CAR T-celtherapie. Patiënten die misschien in aanmerking komen voor CAR T, worden vanuit ziekenhuizen in de regio doorverwezen naar een gespecialiseerd behandelcentrum via de tumorboard.

Het behandelproces verloopt in vijf stappen:

1. Beoordeling door de tumorboard
De tumorboard bepaalt of een patiënt geschikt is voor CAR T-celtherapie.

2. Leukaferese
Als de patiënt is goedgekeurd, worden in een gespecialiseerd centrum witte bloedcellen afgenomen om de benodigde T-cellen te verzamelen.

3. Productie
De T-cellen worden naar een fabriek gestuurd, waar ze worden aangepast om kanker te bestrijden.

4. Infusie
De aangepaste CAR T-cellen worden via een infuus teruggegeven aan de patiënt.

5. Monitoring op korte en lange termijn
Na de behandeling wordt de patiënt zowel op korte als lange termijn goed in de gaten gehouden om te zien hoe hij of zij op de therapie reageert.

Dit traject vraagt om zorgvuldige planning en samenwerking tussen verschillende zorgverleners.

 

Productiefaciliteit Leiden

Productiefaciliteit in Leiden

In Leiden bouwen we een gloednieuwe productiefaciliteit voor CAR T-celtherapie om zo gepersonaliseerde celtherapieën dichterbij de Europese patiënt te brengen. Deze productiefaciliteit is onze eerste Europese vestiging en de vijfde wereldwijd. De vestiging wordt uitgerust met de nieuwste technologie en productieapparatuur. De bouw is in het najaar van 2021 gestart en naar verwachting zal de productiefaciliteit in 2026 operationeel zijn. 

Meer weten over CAR T - celtherapie

Referenties:
1. Bristol Myers Squibb. https://www.bms.com/life-and-science/science/looking-to-the-future-of-car-t-cell-therapy.html Accessed 2024.
2. Hartmann J, SchuBler-Lenz M, Bondanza A, Buchaholz CJ. EMBO Mol Med. 2017;9(9):1183-1197
3. Boyiadzis MM, Dhodapkar MV, Brentjens RJ, et al., J Immnother Cancer. 2018;6(1):137
4. Maus MV, Levine BL Oncologist. 2016;21(5):608-617
 

HE-NL-2400023